IO2 - Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Κατάρτισης

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Κατάρτισης μέσω της Σάτιρας και της Κωμωδίας για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή

Ο κύριος στόχος του FARCE – Προγράμματος Εκπαιδευτικής Κατάρτισης μέσω της Σάτιρας και της Κωμωδίας για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή είναι να εισαγάγει τη θεματολογία της κωμωδίας και των παραστατικών τεχνών, ιδίως της σάτιρας, ως εκπαιδευτικό μέσο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη (CPD) για επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς, για να τους υποστηρίξει ενσωματώνοντας τις νέες προσεγγίσεις του FARCE και άλλες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη.

Οι θεματικές ενότητες του FARCE έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ομάδα των εκπαιδευτών ενηλίκων και κοινοτήτων, και να καθοδηγηθούν σε μαθητοκεντρικές πρακτικές. Υπάρχει θεωρητική εισαγωγή για την ιστορία της κωμωδίας, της σάτιρας και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ιστορικές αναφορές σε σχετικά παραδείγματα και διδάγματα. Όλοι οι εταίροι έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του παραδοτέου αποτελέσματος, ωστόσο θα καθοδειγείται από το CSI με την υποστήριξη της DAH.  Δίνεται έμφαση στη διασφάλιση της θεωριτικής προσέγγισης του FARCE και ότι θα ανταποκρίνεται άμεσα στους σκοπούς και τους στόχους του έργου.

Η 1η ενότητα- Κλιματική Αλλαγή/ Κρίση που δημιουργήθηκε από το Solution: Solidarité & Inclusion, περιλαμβάνει μια ανασκόπηση των διαφόρων θεμάτων για την κλιματική αλλαγή και την επίδραση τους, με σκοπό να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες να διαλέξουν τα θέματα που θα ήθελαν να θίξουν σε κωμικά κείμενα. Η 2η ενότητα- Υπάρχει θεωρία του χιούμορ; που δημιουργήθηκε από το Center for Social Innovation (CSI), παρουσιάζει τις θεωρίες και τα στιλ χιούμορ και κάνει κάποιες εισηγήσεις για το διαπολιτισμικό χιούμορ. Η 3η ενότητα- Θεωρία της Κωμωδίας και της Σάτιρας, που δημιουργήθηκε από το Skills Elevation FHB, παρουσιάζει μια εισαγωγή στην κωμωδία και τη σάτιρα, και προτείνει κάποιες συμβουλές για τη δημιουργία ενός κατάλληλου σατιρικού κειμένου. Η 4η ενότητα- Σταντ απ κομεντί (Stand-up comedy) που δημιουργήθηκε από το Creative Exchange παρουσιάζει τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα κείμενο κωμωδίας σταντ απ κομεντί. Η 5η ενότητα- Κωμική Παράσταση (performance), που δημιουργήθηκε από το DAH Teatar, αποσκοπεί στο να βοηθήσει εκπαιδευτικούς να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να μάθουν πως να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους με καλλιτεχνικό τρόπο, και πώς να διαμαρτύρονται για θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η 6η ενότητα- Δημιουργική-σατιρική γραφή, δημιουργήθηκε από το The Rural Hub και παρουσιάζει τεχνικές δημιουργικής-σατιρικής γραφής καθώς και πρακτικές ασκήσεις. Η 7η ενότητα- Η χρήση των κόμικς στην εκπαίδευση,  δημιουργήθηκε από το Innoventum Oy, και περιγράφει το φαινόμενο της οπτικής αφήγησης και της εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας, και περιγράφει τα βασικά βήματα για την δημιουργία ενός κόμικς, τα οποία ενθαρρύνει τους μαθητευόμενους να εξασκήσουν στη πράξη. 

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικής κατάρτισης FARCE περιλαμβάνει 21 ώρες διδασκαλίας δια ζώσης με την υποστήριξη 14 ωρών αυτοδιδασκαλίας διαδικτυακά. Yπάρχει επίσης ένα εργαστήριο δεξιοτήτων FARCE ενσωματωμένο στο πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση θα πρέπει να ερευνήσουν, να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν το δικό τους κωμικό έργο. Η συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους σε ομάδα εργασίας έδωσε την ευκαιρία αξιολόγησης και πιλοτικής δοκιμής του υλικού προτού να συμπεριληφθούν στο τελικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα FARCE. Η πρώτη έκδοση του προγράμματος εκπαιδευτικής κατάρτισης παρουσιάστηκε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης (LTTA) στην Κύπρο τον Μάρτιο όπου δύο εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα-εταίρο συμεετείχαν σε ένα τριήμερο εργαστήριο. Τέσσερις επιπλέον εκπαιδευτικοί θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση με κάθε εταίρο διαδοχικά, στην αντίστοιχη χώρα.